Huomio turvalliseen kulotukseen

KEVÄÄN ENSIMMÄINEN KULON KARKAAMINEN KOETTU

Talven vähälumisuus ja sen myötä normaalia aikaisemmin kuivuva maasto konkretisoituu ihmisten tekeminä kulotuksina. Kaikilla kulotus ei pysy hanskassa. Tälle kevättä on pelastuslaitos jo joutunut sammuttamaan karanneita kulopaloja. Koska useimmilla sormet syyhyävät kulotukseen, pelastuslaitos haluaa muistuttaa jokaista innokkaampaa tulenkäsittelijää muutamista perusasioista:

  • Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty myös kulotuksessa. Tee ensin kulotussuunnitelma, jossa huomioit esim. turva-alueet ja maaston muodot jne.
  • Informoi naapureitasi kulotus- tai muista avotuliaikeistasi. Näin säilytät naapurisovun.
  • Kunnollinen kulottaja ja avotulen pitäjä on raitis mieleltään ja kunnoltaan. Muista että olet esimerkki nuoremmille sukupolville.
  • Jos ilma on tuulinen, on syytä siirtää kulottaminen tai muu avotulen teko seuraavaan päivään. Tällä vältytään isommilta vahingoilta.
  • Kulottaminen ja muukin avotulen teko on kärsivällisten ihmisten touhua ja turvallisimmillaan resursseihin nähden pienikokoinen
  • Pidä alkusammutusväline lähelläsi esim. puutarhaletku tai vesisankoja / -saaveja. Myös metallinen lehtiharava on hyvä sammutusväline kulotuksessa. Metallisella lehtiharavalla käsittelet kulotusta helpoiten.
  • Kaverin kanssa hallitset kulotuksen paremmin kuin yksin.
  • Kulotus rakennusten seinustoilla on todella riskialtista ja sitä on syytä välttää.
  • Kulotuksen ja muunkin avotulen pitämisen lopetettua on syytä varmistaa, ettei alueelle jäänyt palopesäkkeitä, jotka voisivat tuulen yltyessä levittää paloa.

Aina, kun aiotaan kulottaa, on siitä tehtävä ilmoitus pelastuslaitokselle. Ilmoitusvelvollisuus koskee myös muuta tulenkäyttöä, josta muodostuu merkittävästi savua. 

Avotuli- ja kulotusilmoitukset tapahtuu helpoiten www.turvakanava.fi sivujen kautta turvallisuusviestiosiosta. Tuon sivuston kautta ilmoitukset menevät oikeille toimijoille suoraan. Turvakanava sivujen kautta tehtävässä ilmoituksessa voi avotulentekopaikka paikallistaa kartalle. Avotuli- ja kulotuspaikat tulevat näkyville turvakanava-sivuston etusivun kartalle. Jos jostain näkyy savuja, voi kartalta paikallistaa kulotusilmoituksen ajantasaisuus. 

Pelastuslaitos toivoo, että avotuli-ilmoitus tehtäisiin riittävän ajoissa. Avotuli-ilmoituksia käsitellään virka-aikana ma-pe 8.00-16.00. Esimerkiksi viikonloppuna tehtävät huomattavat avotulet tulisi ilmoittaa perjantaihin mennessä.

Tiedote medialle

27.03.2014 16:37 - 28.06.2014 16:37