Alkusammutus

Alkusammutus

Lähes kaikki tulipalot olisi helppo sammuttaa heti palon sytyttyä. Alkusammutusvälineiden käytöllä voitaisiin välttyä henkilö- ja omaisuusvahingoilta. Palokunnan saapumisaika on noin yksi minuutti/kilometri eli mitä kauempana palolaitoksesta asut, sitä tärkeämpää on omistaa alkusammutin.

Hanki kotiisi sopivat alkusammutusvälineet ja opettele käyttämään niitä!

Sammutusvälineitä kotona

  • käsisammutin
  • sankoruisku
  • sammutuspeite

Jauhesammutin

on helppokäyttöinen yleissammutin, jolla voit sammuttaa lähes kaikenlaisia paloja. Jauhesammutin soveltuu myös sähkölaitteiden sammuttamiseen, koska jauhe ei johda sähköä. Hiilidioksidisammutin soveltuu hyvin sähkölaitteiden ja koneiden alkusammutukseen, koska hiilidioksidi ei likaa sammutettavaa kohdetta eikä johda sähköä.

Sammutuspeite

on tarkoitettu palon tukahduttamiseen ja se sopii erityisesti öljy- ja rasvapalojen sammuttamiseen. Öljy- ja rasvapalojen sammuttamiseen ei saa käyttää vettä.

Tulipalosta on aina ilmoitettava palokunnalle soittamalla hätänumeroon 112, vaikka se saataisiinkin sammutettua alkusammutusvälineillä.

Toimi oikein

Onnettomuudet tulevat aina yllätyksenä. Kodeissa tapahtuvat tulipalot syttyvät useimmiten ihmisten nukkuessa. Tämän vuoksi pelastautumista hätätilanteessa on syytä miettiä etukäteen ja opettaa kaikille perheenjäsenille oikeat toimintamallit.

Toimi näin tulipalotilanteessa

  1.  Pelasta vaarassa olevat ihmiset.
  2.  Sammuta palo alkusammuttimella tai tukahduttamalla esim. matolla.
  3.  Hälytä palokunta soittamalla hätänumeroon 112.
  4.  Rajoita palo, sulkemalla ovet ja ikkunat.
  5.  Opasta palokunta paikalle.
  6.  Toimi rauhallisesti.